De Beeldbank

De Historische Kring Weesp (HKW) beschikt over een uitgebreid beeldarchief met duizenden
ansichtkaarten,foto's, en dia's en films. Een deel ervan vindt u in de Beeldbank op deze website.
Om te voorkomen dat de website traag wordt, is het beeldmateriaal voor de website opgeslagen
in een kleine resolutie. HKW-leden kunnen van de foto's gratis een bestand in een hogere
resolutie aanvragen. Hun contributie maakte het immers mogelijk materiaal te digitaliseren en
het beeldarchief bij te houden. Leden van de HKW kunnen een inlogcode aanvragen om toegang
te krijgen tot de Beeldbank.

Niet-leden kunnen een tijdelijke inlogcode aanvragen. Voor het toezenden van beeld in een
hogere resolutie vragen we aan niet-leden in principe een bijdrage van 5 euro.

Vraag hier uw inlogcode aan.

Voor een gebruiksaanwijzing, klik hier

Ga naar de beeldbank

en dwaal thuis achter de computer door historisch Weesp.

Nog meer beeld van Weesp vindt u op onderstaande websites.

Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen

Beeldbank cultureelerfgoed

Op deze website kunnen eenvoudig foto's opgezocht, bekeken en besteld worden als afdruk of als digitaal bestand.
In de Beeldbank zitten zo'n half miljoen 'erfgoed'-foto's die de afgelopen eeuw door verschillende instanties zijn gemaakt. Het gaat hierbij hoofdzakelijk om gebouwen.

Spaarnestadphoto

Het zijn er niet echt veel, maar een aantal leuke oude foto's van Weesp zijn ook te vinden in de Beeldbank van Spaarnestad Photo. Deze stichting beheert het foto-archief van de toenmalige uitgevers van de 'Katholieke Illustratie' en 'Panorama'.
Onder 'Weesp' vonden we onder meer een foto uit 1936 van de Hogebrug over het Amsterdam-Rijnkanaal en een uit 1968 daterende foto van een met giftige stoffen geladen tankauto die op de Korte Muiderweg in de sloot is beland.

Leuke Links
Hier onder vindt u enkele links met oude filmpjes van Weesp.

Polygoon presenteert:

Mooi filmpje van bijna 11 minuten van een tocht langs en over de Vecht vanaf Utrecht naar Muiden. Ook Weesp komt daarin aan bod. Maar eerst is bij 7.15 (minuten) het oude sluizencomplex bij Nigtevecht te zien waar een sleep Ballastbakken vanaf het Amsterdam-Rijnkanaal de Vecht op vaart. Zowel de sluisdeuren als de oude ophaalbrug worden nog met de hand bediend. Vanaf  minuut 8.50 naderen we over de Vecht varend opeens Weesp met links de molens d’Eendragt en De Vriendschap die door het bijgebouw, dat dicht tegen de molen is aangebouwd, in eerste instantie niet snel te herkennen is. Dan komt de nog oude Lange Vechtbrug in beeld en zien we de R.K.-kerktoren en verlaten we Weesp richting Muiden met op de Vecht een zeilende tjalk. In Muiden is er alle aandacht voor het Muiderslot dat temidden van de nog begroeide wallen staat.

vimeo.com/26572009

De Haghe-Film-Fabriek:' Weesp'

Op Film in Nederland, een website van Eye Filminstituut Nederland, staat een korte Haghe Film-documentaire over Weesp die rond 1920 gemaakt is door de destijds bekende filmer Willy Mullens (1880-1952). In de bijna 8 minuten durende film, richtte Mullens zijn camera op Weesp en legde daar het destijds nog trage leven vast in mooie beelden. Opvallend is hoeveel bomen er toen nog in de binnenstad stonden; op de Hoogstraat zelfs een dubbele rij. Naast mooie beelden van gevels en straten, filmde Mullens ook Weespers, waaronder mandenmaker Kiekenbosch die prinsheerlijk in de buitenlucht gezeten aan het werk is gadegeslagen door twee Weesper dames. Leuk detail: bijna aan het einde van de film zijn vissers op de Vecht te zien terwijl op de achtergrond een stoomtrein voorbij rijdt.

filminnederland.nl/film/weesp